Uziemienie robocze

Wiele osób dziwi się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko zależy od tego, czy właściwie będzie ona przyjmowana. Jeśli krajalnica tworzy stanowić tylko nowym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem należy się wstrzymać. W przypadku, gdy cenimy sobie wygodę, oraz w kuchni spędzamy dość wielu czasu, przygotowując obiady i desery, łatwo jest toż wspaniała droga!

Krajalnica to doskonała opcja dla zwykłego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na drugiej grubości części w tylko kilka sekund. To jedno dotyczy wędlin i serów - łatwo i skutecznie, a przede wszystkim estetycznie. Nie zawsze właśnie to oczekuje, jak w sztukę wchodzi jedynie deska do krojenia i nóż.

Najważniejsze czynniki Najistotniejsze aspekty krajalnicy to obrotowe ostrze z możliwością regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza mogą stanowić równe lub ząbkowane. Te idealne doskonale przyznają się do cięcia serów oraz wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są zrobione ze stali hartowanej, ponieważ dzięki temu są trwalsze. Jeżeli należy o korpus krajalnicy, możemy wyszukać te uczynione ze pewni nierdzewnej lub tytanu, albo więcej z tworzywa sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To jedno dotyczy podajnika. Jeżeli mamy sens używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u kobiet, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba również zwrócić uwagę, czy do krajalnicy dołączony jest dociskacz - bez niego istniejemy narażeni nie dopiero na chwila precyzyjne krojenie, ale przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często włączają do wyboru inne popularne gadżety. Jednym spośród nich jest tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie stoi się bardziej higieniczne, i przy okazji jesteśmy kilka sprzątania. Innym ciekawym dodatkiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest świetna? Taka oddana do celu domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na placu są również krajalnice do zabudowy, i ich wartość waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i lokalom gastronomicznym to szybko poważny wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Natomiast ich kup już się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.